MG 5971      jan nykiel

MAŁGORZATA FIJAŁKOWSKA

Absolwentka Studium Wokalno-Aktorskiego przy Teatrze Muzycznym w Gdyni. Od dwudziestu pięciu lat na deskach scen profesjonalnych teatrów muzycznych i dramatycznych, a od czternastu lat na stałe związana z Teatrem Muzycznym Capitol we Wrocławiu.

Aktorka, tancerka, choreograf i kaskaderka (w kooperacji z Maciejem Maciejewskim). Współpracowała z wieloma reżyserami takimi jak: J. Stuhr, M. Wojtyszko, A. Hanuszkiewicz, A. Jakubik, S. Friedman, W. Pokora, J. Bończak, co zapewniło jej wszechstronność i elastyczność poruszania się w różnych estetykach teatralnych.

Największy jednak wpływ na ukształtowanie rozumienia specyfiki teatru muzycznego miała wieloletnia współpraca z Jarosławem Stańkiem oraz Wojciechem Kościelniakiem.

Za najważniejsze wydarzenia sceniczne uważa: · „Faust” i „Dulska” w Teatrze Dramatycznym w Płocku, · „Dzieci z dworca Zoo” w Teatrze Komedia w Warszawie, · „Hair” i „Sen nocy letniej” w Teatrze Muzycznym w Gdyni, · „Opera za trzy grosze”, „West side story”, „Scat”, „Śmierdź w górach” i „Mdłość, mniezłość, miłość” w Teatrze Muzycznym Capitol we Wrocławiu, · „Kombinat”, „Mandarynki i pomarańcze”, „Galeria”, „Wiatry z mózgu”, „Muzykanty wielkiego pola” i „Gra szklanych paciorków” koncerty w ramach Przeglądów Piosenki Aktorskiej.

JAN NYKIEL

Tancerz, aktor, performer, choreograf, muzyk, alpinista. Certyfikowany animator kultury i sztuk cyrkowych Klanzy oraz szermierki scenicznej. Uczęszczał do Wrocławskiej Szkoły Jazzu i Muzyki Rozrywkowej we Wrocławiu, do klasy gitary.

Pracuje głównie w technikach tańca współczesnego, ale również: improwizacji, kontakt improwizacji, BCM, tańcu klasycznym, tańcu towarzyskim, akrobatyce, żonglerce ogniem, Jiu - Jitsu i wielu innych.

Od 2010 roku tancerz w Teatrze Muzycznym Capitol we Wrocławiu, współpracował z Cloud Theater,Teatrem Arka, Teatrem Neon, Opolskim Teatrem Lalki i Aktora, Teatrem Nowym w Łodzi, Operetką Dolnośląską, Teatrem Duszpasterstwa Akademickiego Antoni, Grupą Na Żywioł, Teatrem Reaktor.